2. tammikuuta 2010

NAISASIAA JA SITAATTEJA

Hrrr... kylmä.Sisälläkin pitää olla villaa ylle.Hepi soitti Alanyasta.Plussaa 30 astetta.Ui ja ottaa aurinkoa.Nauti,sanoin ja kerroin meidän pakkasista.Tänään emme aio taaskaan ulos.Teen vain päivittäisenä pakollisena kuviona maailman nopeimman roskiskeikan.Hissikin on hyytävän kylmä,kun sen asemapaikka on alhaalla aivan ulko-oven vieressä.No,turhahan tässä on mitään jeremiadeja päästellä.Me asumme Suomessa ja meillä on Pohjoinen napapiiri,niin tottamaar talvella on mittarissa miinusta.

Luin joskus muinoin jo edesmenneen Henrik Tikkasen sanomisia ja tänään osui silmiini yksi paperikasastani (olen kaikenlaista säästänyt) "Kaikki miehet haluavat hyvän rakastajattaren,mutta jos he sellaisen löytävät,he eivät tee mitään hankkiakseen hänelle hyvän rakastajan". Olen aina pitänyt Henrik Tikkasesta!

Lukemiseni on kyllä jäänyt.Helsinki-kirjoihini joskus tartun,mutta sekin on enemmän selailemista.Ennen luin paljonkin.Meillä oli kotona valtavasti kirjoja ja omassa kodissanikin on luettu.Nyt mieheni kuuntelee olosuhteiden pakosta äänikirjoja,joita minäkin joskus illalla nukkumaan mentyäni unenpöppöröisenä yritän.Panen napit korviini,pään tyynylle ja jossain vaiheessa olen nukahtanut.Kirja on usein luettu aamulla loppuun.Ehkä uusi yritys taas ehtoolla.Jos joudun miestäni hoitamaan yöllä ,on pysyttävä hereillä ja silloin on mukavasti äänikirja seurana.

Viimeksi oli Juha Nummisen "Lähikuvassa Lenita Airisto".Tuo Tikkasen sanonta voisi olla yhtä hyvin Lenitan suusta.Tunnustan tässä ja nyt aivan avoimesti ihailevani suuresti Lenita Airistoa. Siksi,että hän on päässyt siihen maailmaan,jota miesten maailmaksi sanotaan( jostain omituisesta syystä,varmaankin jäänne kivikaudelta).Ja aivan omilla avuillaan,älykkyydellään,tarmollaan ja lannistamattomuudellaan. Hän on siis hyvä "jätkä".

Kun nyt lainaamaan ryhdyin,niin jatkan Rabindranath Tagoren sanonnalla, joka ei ole lähelläkään Lenitan elämänkatsomuksen kuvausta. "Naisen elämäntehtävä on enemmän passiivista kuin aktiivista.Se on rytmiä,joka ei estä tai hidasta elämän liikuntoja,vaan johtaa ne kauneutta kohden.Naisille on suotu joukko passiivisia ominaisuuksia,kuten siveyttä,herttaisuutta,uskollista antautumista,suloutta ja ennen muuta voimaa palvella ja uhrautua ja näitä ominaisuuksia on paljon suuremmassa määrin kuin miehellä". Sitaatin sisällöstä arvaa,että kaveri on elänyt kauan sitten eli 1861-1941 ja on,kuten nimikin kielii,intialainen,joka sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1913.

No,naisen elämäntehtävä on nykyisin ihan muuta kuin pelkkä uhrautuminen,palveleminen ja miellyttäminen ja tietysti Tagore tarkoittaa näiden "elämäntehtävien" liittyvän mieheen. Mamma (äidin äiti) oli nainen,johon intialaisen kuvaus sopii.Hän palveli pappaa (äidin isä) koko elämänsä ajan luopuen suoranaisesti omasta elämästään.Ja pappa hyväksyi ja piti asiaa sellaisena kuin sen kuuluukin olla.Hän oli vanhan kansan mies,auktoriteetti ja ehdottomasti perheen pää.Kun hän sanoi,astui mamma askeleen taaksepäin valmiina täyttämään toiveen, joka oli enemmänkin käsky.Mutta heidän avioliittonsa oli kuitenkin suhteellisen onnellinen ja kun mamma kuoli,ei pappa siitä koskaaan oikein toipunut.Menikö piika? Pappa oli hyvin mukava meitä lapsiensa lapsia kohtaan.Kutsui minua "palleroksi",vaikka olin jo koulussa.Leikki kanssamme ja antoi karamelleja.Serkkuni kutsuivat mammaa "famuksi".Mamma paistoi usein ohukaisia ja koulusta tultuani vein Tarjankin syömään lättyjä.Sekä koulu että mamman ja papan koti olivat Töölössä lähellä toisiaan.

Palaan vielä tähän naisasiaan.Se täytyy myöntää,että nainen joutuu tekemään paljon enemmän töitä päästäkseen samaan päämäärään kuin mies.Tytöt,eikös olekin niin? Naisen täytyy koko ajan todistaa pätevyytensä.Eikä palkkakaan ole milloinkaan sama miehen kanssa samasta työstä. Tasa-arvoa!!! Itse en kuitenkaan ole mikään fanaattinen tasa-arvon kannattaja,joissakin asioissa kyllä. Mutta minä tahdon olla edelleen "se heikompi astia",jota autetaan,huomioidaan ja rakastetaan hellästi.En halua olla palvelijana vaan nimenomaan ihailun kohteena.Mutta reippaasti avaan oven miehelle,jos se kantamusten takia on hänelle vaikea tehtävä. Kotona tulee passattua,mutta se kuuluukin omaishoitajan tehtäviin.Eikä meillä mistään muuten tulisikaan mitään.

Onhan meillä Suomessa Lenita Airiston lisäksi muitakin menestyneitä naisia ja on ollut ennenkin. Hella Wuolijoki jo Niskavuori-sarjassaan toi esiin naisen voiman ja sitkeyden.Wuolijoki oli mielipiteiltään hyvin puritaaninen ja moraalinen.Hänen kerrotaan sanoneen "rakkaus edellyttää tunteen ehdottomuutta: eli esimerkiksi on väärin tehdä lapsia aviomiehenkin kanssa,ellei tätä rakastanut".Mutta Hellan oli vastahakoisesti kuitenkin myönnettävä loogisia johtopäätöksiä penättäessä,että lapsen hankkiminen vaikka viiden eri miehen kanssa täyttää moraalin vaatimukset,kunhan on heitä kaikkia rakastanut.

Miina Sillanpää oli kansanedustaja ja ministeri.Ja silloin oli maailma nykyistä enemmän miesten maailma.Meidän aikanamme Kirsti Paakkanen luotsasi Marimekkoa rohkein vedoin kuten oli tehnyt Armi Ratiakin.Mutta ylimpinä johtohenkilöinä on meillä useimmiten miehiä,paitsi tällä hetkellä kaikkein ylimpänä on nainen,kuten kaikki tiedämme.Myös maan hallituksessa on kiitettävän monta naista.

Niin että kyllä me voimme reilusti rinta rottingilla olla,eikös niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti